GA4-rapporten – analyseer, creëer, verken!

Verse GA4-gebruikers klagen vaak over de "te beperkte rapportage-interface" in vergelijking met GA3. Maar zien ze niet de ongelooflijke potentie die GA4 biedt? In de nieuwe service kun je bestaande rapporten bewerken, nieuwe toevoegen en zelfs meer complexe analyses maken. Controleer: a) hoe dit te doen, b) waar speciale aandacht aan te besteden bij het werken met GA4, en c) welke voordelen voor jouw bedrijf voortvloeien uit het analyseren van dergelijke gegevens.
11

Verschillen tussen de navigatiepanelen in GA3 en GA4 – welke rapporten ontbreken er?

Het navigatiepaneel van GA3 was zeker uitgebreider dan dat van GA4, wat betekent dat het meer gedetailleerde rapporten bevatte. Er zijn veel verschillen, maar zelfs op het eerste gezicht kun je zien dat in de nieuwe service essentiële rapporten ontbreken, zoals bijvoorbeeld: Leeftijd en Geslacht, Bron/Medium, Verwijzende sites en Zoeken op site.

Ondanks het ontbreken van kant-en-klare rapporten zijn alle gegevens die voorheen werden gepresenteerd door de genoemde rapporten beschikbaar in GA4. Je kunt ze filteren in andere rapporten of je eigen dashboards maken.

Waarom is het verzamelen en analyseren van deze gegevens zo belangrijk? Allereerst leer je je doelgroep kennen. Met deze kennis kun je ze segmenteren, wat effectieve en snelle communicatie met specifieke doelgroepen mogelijk maakt. Je kunt gebruikers lokaliseren die hun winkelwagentje hebben verlaten en vervolgens met passende acties de verkoop afsluiten. Bovendien kun je de bruikbaarheid van je website en eventuele navigatieproblemen van gebruikers in de gaten houden. Er zijn veel manieren om de verzamelde gegevens te analyseren, en dus kun je veel verschillende soorten informatie verkrijgen. Het is belangrijk om hiervan bewust te zijn, regelmatig GA4-rapporten te gebruiken en de conclusies om te zetten in effectieve en winstgevende zakelijke beslissingen.

Ontdek het potentieel van het dashboard in de nieuwe service – pas rapporten aan aan jouw behoeften!

GA4 biedt zijn gebruikers basisrapporten, maar ook de mogelijkheid om ze aan te passen en hun eigen weergaven te creëren. Hierdoor kun je alle rapporten aanpassen zodat je er snel en effectief gebruik van kunt maken. In het begin kan deze flexibiliteit overweldigend lijken, maar zodra je je eerste stappen zet in het bewerken van rapporten, zul je merken hoe noodzakelijk en voordelig deze optie voor je is. Laten we dus stap voor stap door de belangrijkste gegevens gaan.

Leeftijd en gender

In GA3 was de sectie voor demografische gegevens opgesplitst in een Overzicht en afzonderlijke rapporten voor leeftijd en gender. In GA4 hebben we te maken met de sectie Gebruikersattributen, die op zijn beurt een algemene samenvatting, Doelgroepen (een analyse van de groepen waaraan je advertenties richt) en Gedetailleerde demografische gegevens omvat. In deze weergave kun je specifieke gegevens filteren op leeftijdsgroepen en gender. Ga naar de Kolom Land, klik op het selectievakje en selecteer een andere dimensie.

Bron: GA4 – demonstratieaccount

Om dit echter niet telkens opnieuw te hoeven doen, kun je in de sectie Gedetailleerde demografische gegevens twee extra rapporten maken: Leeftijd en Geslacht. Door ze te publiceren in het rapportagepaneel, zorg je ervoor dat alle gebruikers van de service er toegang toe hebben. Klik op het potloodpictogram in de rechterbovenhoek van het huidige rapport – hiermee ga je naar de bewerkingsopties.

Bron: eigen account (op een Google-demonstratieaccount kun je geen wijzigingen aanbrengen) zmian)

Volg vervolgens de instructies:

1. Ga naar dimensies.
2. Markeer Leeftijd als standaard (klik op de drie verticale stippen aan de rechterkant van de tegel en selecteer de juiste optie).
3. Klik op Toepassen.
4. Klik op Opslaan en kies Opslaan als nieuw rapport.
5. Geef het rapport een naam (bijv. Interessant feit – in de titel van het rapport kun je emoticons gebruiken 😊).
6. Ga naar de Bibliotheek (onderaan het navigatiepaneel in Rapporten).
7. Zoek de collectie met de naam Gebruiker en open deze.
8. Sleep je rapport naar de collectie en klik op Opslaan.

Klaar. Het rapport is zichtbaar in het navigatiepaneel. Volg dezelfde stappen om het rapport Geslacht toe te voegen. Tijdens het maken van het rapport kun je ook het volgende doen:

– voeg een nieuwe dimensie toe aan de lijst met dimensies,
– voeg een nieuwe indicator toe aan de lijst met indicatoren,
– verander de volgorde waarin dimensies en indicatoren worden weergegeven,
– neem gegevensfilters op, zoals de geselecteerde dimensie,
– wijzig het type grafieken, hun volgorde of schakel ze uit,
– ontkoppel het rapport van het sjabloon (wanneer het rapport is gekoppeld aan een sjabloon, worden wijzigingen van Google-updates automatisch toegepast),
– bewerk of voeg widgets toe die verschijnen in het Overzicht,
– sla wijzigingen op in het huidige rapport (als je grote wijzigingen aanbrengt, raad ik aan het rapport als nieuw op te slaan).

Bron: eigen account

Welke zakelijke waarde hebben zulke gegevens? Door demografische gegevens zoals leeftijd, geslacht, locatie, interesses te gebruiken, kom je erachter wie je werkelijke doelgroep is en welke groepen het vaakst converteren. Door deze gegevens te analyseren, kun je gebruikers segmenteren, wat vervolgens resulteert in een snellere en effectievere benadering van klanten met gepersonaliseerde berichten. Onthoud dat je in de service-instellingen de Google Signals-functie moet inschakelen om toegang te hebben tot demografische gegevens.

Bron/Medium en verwijzende sites


 

Je kunt deze gegevens onder andere vinden in de sectie Verkeersbronnen in de rapporten Verkeersacquisitie en Gebruikersverwerving. De eerste presenteert gegevens alleen voor de eerste sessies van nieuwe gebruikers, terwijl de laatste gegevens laat zien voor alle sessies van alle gebruikers. Net als bij demografische gegevens kun je hier ook de gewenste gegevens filteren. Verwijzende sites zijn gegevens die iedereen heel vaak moet controleren, dus het is de moeite waard om een standaardrapport te maken. Klik op het potloodpictogram in de rechterbovenhoek van het huidige rapport om te bewerken en volg dan de instructies:

1. Ga naar dimensies.
2. Markeer de dimensie Bron/Medium als standaard (klik op de drie verticale stippen aan de rechterkant van de tegel en selecteer de juiste instelling).
3. Stel een filter in zodat alleen verwijzende sites zichtbaar zijn in de dimensie Bron/Medium (selecteer dimensie: Sessies – Bron/Medium, voer „verwijzing” in als dimensiewaarde en selecteer Alle waarden die „verwijzing” bevatten).
4. Klik op Toepassen.
5. Klik op Opslaan en kies Opslaan als nieuw rapport.
6. Geef het rapport een naam.
7. Ga naar de Bibliotheek (onderaan het navigatiepaneel in Rapporten).
8. Zoek de collectie met de naam Verkeersbronnen en open deze.
9. Sleep je rapport naar de collectie en klik op Opslaan.

Bron: eigen account

Klaar! Om het rapport Bron/Medium te maken, volg je dezelfde stappen, maar sla je stap 3 over.

Wat is de zakelijke waarde van dergelijke gegevens? Dankzij zo’n gedetailleerde analyse van het verkeer kun je zien hoe betaalde acties presteren ten opzichte van organisch verkeer, welke bronnen meer voordelen opleveren en in welke nog moet worden geïnvesteerd. Bovendien kun je controleren of de verantwoordelijke personen in jouw bedrijf de betaalde acties correct taggen volgens de vereisten van Google, en dus of de gegevensbronnen correct worden toegewezen aan de standaardkanalen van GA4.

Bij het configureren van de service voor verkeersbronnen is het nodig om alle domeinen van e-mailservices en betaal gateways uit te sluiten (in het geval van e-commerce). Het is veilig om te zeggen dat het configureren van analytics nooit een afgeronde taak is. Daarom is het de moeite waard om regelmatig het rapport over verwijzingen te controleren en websites uit te sluiten die niet als verkeersbronnen moeten worden gemarkeerd (bijvoorbeeld typeform.com wanneer we een ingebedde enquête op de website gebruiken).


Zoeken op de website

In het GA3-rapport kon je de dynamiek van het gebruik van de interne zoekmachine op de website observeren, evenals de zoektermen die door gebruikers werden ingevoerd. In GA4 is er op dit moment geen standaardrapport beschikbaar voor dit gebied, ondanks het automatische evenement dat gegevens over zoekopdrachten rapporteert.

Om dit rapport voor te bereiden, verlaat je de sectie Rapporten en ga je naar de sectie Verkenningen (een andere tegel in het paneel onder Rapporten). Dit is de plaats in GA4 waar gebruikers diepgaande analyses kunnen maken en meer uitgebreide visualisaties van gegevens kunnen creëren. Volg vervolgens deze instructies:

 1. Kies voor het maken van een nieuwe verkenning (Leeg).

 2. Voeg in de kolom Dimensies de dimensies toe: Eventnaam, Zoekterm en Paginalocatie.

 3. Voeg vervolgens de gegevens toe: Aantal gebeurtenissen.

 4. In de instellingenkaart in de sectie Rijen, selecteer Zoekterm en Paginalocatie.

 5. Verhoog met de optie Toon rijen de zichtbaarheid tot 500 rijen.

 6. Plaats het Aantal gebeurtenissen in de Waarden.

 7. Maak tot slot een filter – Eventnaam bevat view_search_results.

Klaar! Het rapport toont de zoektermen op jouw website, de locaties waarop is gezocht (URL’s) en het aantal gebeurtenissen, oftewel zoekopdrachten. 

Wat is de zakelijke waarde van deze gegevens? Door regelmatig een dergelijk rapport te analyseren, kun je trends onder gebruikers, hun interesses en behoeften observeren. Dankzij grondige analyse blijf je ook op de hoogte van gebruikerservaringen met de interface van jouw website. Bijvoorbeeld, een van onze nieuwe klanten kwam naar ons toe met een pas vernieuwde website. De contacttab was verdwenen uit het menu. Sindsdien was het meest gezochte zoekwoord – dat eerder nooit verscheen – „contact”. Uit de analyse bleek duidelijk dat gebruikers moeite hebben met het navigeren op de website en dat het probleem moet worden opgelost.


Maak bewust gebruik van GA4 – leer de definities van dimensies en gegevens kennen

Bij het bewerken/opbouwen van rapporten, evenals bij het analyseren van gegevens, is het belangrijk om te weten wat we precies onderzoeken – hoe iets wordt geteld, wat een bepaalde term betekent. Google heeft een lijst gemaakt van alle dimensies en gegevens die GA4 omvat, samen met gedetailleerde definities ervan. Het is de moeite waard om dit document te raadplegen voordat je aan de slag gaat in het dashboard.

Bijvoorbeeld – in GA3 zijn er gegevens met de naam Gebruikers – deze term verwijst naar alle gebruikers die gedurende een bepaalde periode jouw website hebben bezocht. Ondertussen verwijst in GA4 de term Gebruikers, die ook voorkomt in rapporten, alleen naar Actieve gebruikers, dat wil zeggen, degenen waaraan betrokken sessies zijn toegewezen. Om in de nieuwe service het equivalent van Gebruikers uit GA3 te vinden, moet je zoeken naar gegevens met de naam Totaal aantal gebruikers.

Key Takeaways 

 • Onthoud dat w GA4, door zakelijke beslissingen te nemen zonder gegevens over het verkeer op je website te analyseren, je onnodige risico’s neemt. Benut het potentieel van GA4, analyseer, maak rapporten, en verken. De verkregen kennis stelt je in staat om je publiek te begrijpen, advertenties effectief te targeten, de gebruikersinterface (UI) te verbeteren, de verkoop te stimuleren, en meer leads te genereren.

 • In GA4 vind je niet alle rapporten waarmee je in GA3 kon werken. Enkele ontbrekende rapporten zijn onder meer: Leeftijd en Geslacht, Bron/Medium, Verwijzende sites en Interne zoekopdrachten.

   

 • Raak niet te snel ontmoedigd als je geen identiek rapport kunt vinden als in GA3. De gegevens die je zoekt, zijn waarschijnlijk beschikbaar – je moet ze alleen maar uit de nieuwe service halen.

   

 • GA4 bevordert de flexibiliteit en creativiteit van zijn gebruikers – in de nieuwe service kun je bestaande rapporten bewerken en ook je eigen datavisualisaties maken.

   

 • Je kunt werken met gegevens door rapporten te bewerken en te maken in het basisrapportage-dashboard, maar ook door diepgaande analyses te maken in de Exploratie-sectie.

   

 • De dimensies en gegevens in GA4 verschillen van die in GA3. In de nieuwe service hanteren we een andere methodologie en terminologie. Op het Google-ondersteuningsportaal vind je een lijst met deze dimensies en gegevens; neem hier zeker kennis van voordat je met GA4 aan de slag gaat.

  Bronnen:

  https://support.google.com/analytics/answer/9143382?hl=pl

Over de auteur

Katarzyna Góraj

Senior Digital Analyst​

Haar eerste stappen op het carrièrepad zette ze in social listening, waarna ze volledig opging in de wereld van onderzoek. Bij Yetiz houdt ze zich bezig met analytics, maar ook met het voeren van PPC-campagnes. Privé is ze verslaafd aan bergwandelingen en kan ze zich geen leven voorstellen zonder de stem van Freddie Mercury.

Meer te weten komen