Waarom schrijven mensen zich uit voor een abonnement?
Vraag je je af waarom gebruikers zich afmelden voor je nieuwsbrief? Er kunnen tal van redenen zijn, maar de meest voorkomende zijn:
- Je maakt irrelevante inhoud: een van de belangrijkste redenen waarom abonnees zich uitschrijven, is het ontvangen van inhoud die niet langer overeenkomt met hun interesses. Als je e-mails consequent niet aan hun verwachtingen voldoen, uiten abonnees vaak hun ongenoegen door op de „uitschrijven” knop te klikken.
- Je stuurt te veel: als je ontvangers overspoelt met te veel e-mails, kunnen ze zich overweldigd voelen. Persoonlijk schrijf ik me uit als ik te veel e-mails ontvang. Test de frequentie: wanneer het uitschrijvingspercentage stijgt, betekent dit vaak dat je de grens van je doelgroep hebt bereikt.
- Je schrijft naar iedereen: abonnees verwachten inhoud die is afgestemd op hun specifieke behoeften en voorkeuren. Als je e-mails algemeen lijken en gebrek aan personalisatie vertonen, kunnen abonnees hun interesse verliezen en zich uitschrijven. Personalisatie gaat niet alleen over het toevoegen van „Hallo {naam}”.
- Je let niet op het uiterlijk: e-mails die visueel onaantrekkelijk zijn, moeilijk te lezen of niet geoptimaliseerd zijn voor mobiele apparaten, kunnen abonnees frustreren en leiden tot een hoger uitschrijvingspercentage. Een aantrekkelijke visuele gebruikerservaring is belangrijk om de betrokkenheid van abonnees te behouden.
- Je past de frequentie en timing niet aan: een evenwicht tussen de frequentie en timing van het verzenden van e-mails is cruciaal. Te veel e-mails in een korte tijd of ze verzenden op ongelegen momenten kan abonnees irriteren en hen aanzetten tot uitschrijven. Test verschillende combinaties.
Gebruik de bovenstaande punten als checklist. Identificeer de sterke punten van je mailing en de gebieden die optimalisatie vereisen. Als je een aanzienlijk aantal afmeldingen opmerkt, bekijk dan hieronder hoe je dit kunt aanpakken.
Verbetering van de inhoud en het uiterlijk van e-mails
Het klinkt eenvoudig, maar hoe doe je dat en waar moet je op letten? Begin met het analyseren van wie je ontvangers zijn en wat ze verwachten – dit is de sleutel tot hogere open rates en meer betrokkenheid. Test, controleer en let op esthetiek!
- Lever waarde: begrijp hun behoeften, interesses, en de dagelijkse problemen waarmee ze te maken hebben, en pas vervolgens de inhoud aan om deze effectief op te lossen. Deel kennis, word hun belangrijkste adviseur en expert.
Hoe doe je dat? Enkele ideeën: - Stuur na aankoop een enquête naar klanten over hun voorkeuren. Vraag wat ze leuk vonden en waar ze niet tevreden over waren. Misschien hebben ze suggesties over wat je kunt verbeteren?
- Controleer eerdere verzendingen en bekijk welke onderwerpen het meest werden geopend en geklikt.
- Controleer welke pagina’s klanten het vaakst bezoeken (Google Analytics of een ander analytisch platform is je beste vriend).
- Moedig direct in de e-mail aan om te reageren op een vraag, bijvoorbeeld welke andere inhoud gebruikers graag willen ontvangen (natuurlijk moeten deze e-mails worden gelezen en beantwoord – anders zal het effect tegenovergesteld zijn aan wat bedoeld is).
- Test e-mailonderwerpen: trek de aandacht van abonnees met aantrekkelijke onderwerpen die hen aanmoedigen om ze te openen. Vermijd clickbait-tactieken en focus op het leveren van wat je belooft in het onderwerp. Het onderwerp verkoopt de opening.
Hoe dit te doen?
- Maak gebruik van A/B-tests, waarbij twee versies van een e-mail naar de database worden verzonden. Analyseer welke versie beter presteert ten opzichte van het beoogde doel. Naast het onderwerp, wat kan er nog meer worden getest? Preheaders, kopie, afbeeldingen, knopkleuren, CTA’s op knoppen, lay-out van de e-mail, enz. Het is echter belangrijk om slechts één element tegelijk te testen – anders zullen de resultaten niet betrouwbaar zijn.
- Communicatietests worden meestal uitgevoerd in automatiseringen. Als je een massamail wilt testen – bij een grote database kun je tests uitvoeren op 10% van de database en de winnende versie naar de rest van de ontvangers sturen.
- Controleer eerdere verzendingen, selecteer de best converterende en analyseer of er een gemeenschappelijk element is dat van invloed was op het resultaat. Ik ontdekte ooit dat e-mails beter converteerden waarin geen informatie stond over het percentage korting (in vergelijking met degene die deze informatie wel bevatten).
- 1 e-mail = 1 CTA: probeer niet zoveel mogelijk verschillende informatie in één e-mail op te nemen. Leid de gebruikers door de hele boodschap zodat ze aan het einde geen twijfels hebben over wat ze moeten doen of waarom ze op de knop moeten klikken. Hiervoor is het essentieel om aandacht te besteden aan de kopie en de structuur van de e-mail. Knoppen, links, gelinkte afbeeldingen – alles moet de abonnee naar dezelfde plaats leiden.
- Vermoei het oog: gebruik visueel aantrekkelijke ontwerpelementen, zoals hoogwaardige afbeeldingen, goed ontworpen sjablonen en consistente branding. Betrokken visuele elementen kunnen de aandacht van abonnees trekken en hen aanmoedigen om de inhoud te bekijken. Vergeet niet om grafische elementen te linken – logo’s, sociale media-iconen, afbeeldingen in de e-mail.
Personalisatie van de boodschap
Marketeers herhalen als een mantra dat de boodschap gepersonaliseerd moet worden. Hoe dit te doen zonder te veel tijd te investeren en tegelijkertijd de kwaliteit van de inhoud merkbaar te verbeteren?
- Segmenteer je mailinglijst op basis van verzamelde demografische gegevens van abonnees, hun voorkeuren of aankoopgeschiedenis. Door ook hun bezoeken aan specifieke producten, categorieën of merken te volgen, bouw je een uitgebreide kennisbasis over elke individuele klant. Deze verzamelde informatie stelt je in staat om meer gepersonaliseerde inhoud te leveren, wat de waarde van je berichten verhoogt en klantloyaliteit bevordert.
- Gebruik dynamische contentblokken om e-mails te personaliseren op basis van de gegevens van individuele abonnees. Pas de communicatie of aanbiedingen aan op basis van hun eerdere interacties, aankoopgeschiedenis of voorkeuren.
- Gepersonaliseerde aanbevelingen (vooral voor e-commerce): gebruik de gegevens van abonnees om gepersonaliseerde productaanbevelingen te doen. Dit verbetert de gebruikerservaring en vergroot de kans op gewenste acties.
Implementatie van de optimale verzendfrequentie
Hoe vaak moet je e-mails versturen? Helaas is er geen enkel optimaal antwoord, dus het is de moeite waard om te testen, te controleren en het liefst de betrokkenen zelf te laten spreken.
- Testen en monitoren: experimenteer met verschillende verzendfrequenties van e-mails en houd de betrokkenheidsindicatoren van abonnees in de gaten om de optimale verzendfrequentie te bepalen. Vind een balans die de betrokkenheid van abonnees behoudt zonder ze te overspoelen met e-mails.
- Voorkeurscentrum: bied abonnees de mogelijkheid om hun voorkeursverzendfrequentie of het type inhoud dat ze willen ontvangen te kiezen. Het is het beste om dit te doen tijdens het registratieproces of via een voorkeurscentrum – de link moet in elke e-mail in de voettekst staan. Door gebruikers de mogelijkheid te geven om de frequentie aan te passen, kun je het aantal afmeldingen verminderen.
Advies van een specialist: Ten slotte, vergeet niet om verwachtingen vast te stellen. Communiceer duidelijk de frequentie, het type en de inhoud van de berichten. Benader dit realistisch (het maakt niet uit dat je het leuk vindt om twee e-mails per dag te ontvangen – jij bent niet de ontvanger;)).
De ideale manier is het implementeren van zogenaamde onboarding, een reeks introductie-e-mails waarin de verwachtingen opnieuw en gedetailleerder worden overgebracht (de eerste informatie moet al bij de inschrijving worden gegeven!).
Key takeaways
-
Begrijp de redenen voor uitschrijvingen in je database. Analyseer de resultaten van eventuele enquêtes die beschikbaar zijn bij het afmelden. Onbelangrijke inhoud, te veel e-mails, gebrek aan personalisatie of een onaantrekkelijk uiterlijk – verbeter de elementen die door gebruikers zijn aangegeven en monitor de resultaten regelmatig.
-
Verbeter de inhoud en het uiterlijk van de e-mails. Vraag gebruikers rechtstreeks welke inhoud ze willen ontvangen en in welke vorm. Experimenteer met verschillende formats, lay-outs en soorten inhoud. Monitor de resultaten en pas de communicatie aan op de behoeften van de ontvangers.
-
Personaliseer de boodschap. Segmenteer je mailinglijst, maak gebruik van dynamische content en gepersonaliseerde productaanbevelingen. Abonnees zullen dit waarderen en langer blijven.
-
Optimaliseer de verzendfrequentie. Test verschillende verzendtijden, monitor de betrokkenheidsindicatoren van abonnees. Maak het voor hen gemakkelijk om de gewenste verzendfrequentie te kiezen en om zich uit te schrijven. Ja! Wees niet bang dat ze zich uitschrijven. Het is een signaal voor jou dat er nog ruimte is voor verbetering.
-
Test, test, test. Blijf experimenteren en optimaliseren om de effectiviteit van je e-mailmarketing te verbeteren.
Over de auteur
Michał Kosałka
Marketing Automation Team Leader
Hij heeft meer dan 20 jaar ervaring in het ontwikkelen van marketingstrategieën voor kleine en middelgrote bedrijven. Hij is gespecialiseerd in het automatiseren van marketing- en verkoopprocessen en in het creëren en analyseren van online en offline marketingcampagnes.