Wat is nieuw Google ads in 2024? Overzicht van de belangrijkste wijzigingen

In de dynamische wereld van marketing wordt het volgen van nieuws in advertentiesystemen en het implementeren van nieuwe, beste praktijken steeds moeilijker en vereist het voortdurende aandacht. Het ontdekken van nieuwe mogelijkheden kan doorslaggevend zijn voor het succes van Google Ads-campagnes in het komende jaar. Ontdek meer over geplande wijzigingen en belangrijke functionaliteiten die we kunnen verwachten in Google Ads in 2024!
CUX vs Hotjar

Tijdens Google Marketing Live 2023 stond het gebruik van kunstmatige intelligentie in Google Ads centraal. Google heeft al geruime tijd interesse in AI, wat blijkt uit de introductie van Performance Max, een campagne die voornamelijk op deze technologie is gebaseerd. De firma besloot echter een stap verder te gaan door haar plannen aan te kondigen om nieuwe producten te introduceren die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Tijdens het evenement werd echter benadrukt dat het doel van kunstmatige intelligentie is om adverteerders te ondersteunen in hun werk, niet om ze volledig te vervangen (wat sommige experts misschien vrezen).

 

Google Merchant Center Next

Tijdens Google Marketing Live 2023 stond het gebruik van kunstmatige intelligentie in Google Ads centraal. Google heeft al geruime tijd interesse in AI, wat blijkt uit de introductie van Performance Max, een campagne die voornamelijk op deze technologie is gebaseerd. De firma besloot echter een stap verder te gaan door haar plannen aan te kondigen om nieuwe producten te introduceren die gebruik maken van kunstmatige intelligentie. Tijdens het evenement werd echter benadrukt dat het doel van kunstmatige intelligentie is om adverteerders te ondersteunen in hun werk, niet om ze volledig te vervangen (wat sommige experts misschien vrezen).

Google Merchant Center Next

Google Merchant Center wordt vervangen door Google Merchant Center Next. Naast een verbeterde interface en een vereenvoudigd proces voor het configureren van productgegevensbestanden, biedt Google de Product Studio-tool aan, waarmee je de uitstraling van productafbeeldingen kunt aanpassen. Je krijgt onder andere de mogelijkheid om nieuwe productafbeeldingen te genereren, esthetisch onaantrekkelijke achtergronden toe te voegen of te verwijderen.

De nieuwe tool maakt ook het creëren van unieke settingen voor producten mogelijk. Je kunt hun uiterlijk aanpassen door kenmerkende eigenschappen en elementen toe te voegen, zoals die met een magische kerstsfeer of ontspanning tijdens vakanties. Op deze manier maakt Google Merchant Center Next niet alleen het werken met productgegevens intuïtiever, maar opent het ook de mogelijkheid om het imago van producten op creatieve wijze vorm te geven.

 

Waarom is dit belangrijk?

Nieuwe functies voor het bewerken van afbeeldingen in Google Merchant Center stellen je in staat om de kenmerken van producten te benadrukken in de ruimte van Google Shopping. Met de Product Studio-tool kun je experimenteren met verschillende afbeeldingen zonder dat je de diensten van grafisch ontwerpers hoeft in te schakelen, wat het proces van het maken en testen van nieuwe afbeeldingen zeker zal versnellen. Bovendien maakt de mogelijkheid om afbeeldingen te bewerken het mogelijk om de seizoensgebondenheid en uniciteit van afzonderlijke producten te benadrukken. Automatische verbetering van de resolutie van afbeeldingen van lage kwaliteit is nog een voordeel dat Product Studio biedt.

 

Generatieve kunstmatige intelligentie in Performance Max

Google introduceert in de Performance Max-campagne een tool die het proces van het maken van advertenties nog verder automatiseert. Het zal het genereren van koppen, advertentieteksten en zelfs grafisch materiaal voor campagnes mogelijk maken met behulp van kunstmatige intelligentie. Naast het genereren van hoogwaardige afbeeldingen vanaf nul, biedt Google ook een AI-gebaseerde tool voor het bewerken van afbeeldingen waarmee je bestaande bronnen kunt verbeteren, rekening houdend met factoren zoals seizoensinvloeden. Deze benadering versnelt niet alleen het proces van het maken van campagnes, maar stelt je ook in staat om grafisch materiaal dynamisch aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

Waarom is dit belangrijk?

Zonder twijfel garandeert generatieve kunstmatige intelligentie snelle resultaten, wat in de praktijk het werk van grafisch ontwerpers en copywriters aanzienlijk kan verbeteren. Nieuwe functionaliteiten zijn nuttig in het creatieve proces en inspireren tegelijkertijd tot het verkennen van innovatieve vormen van reclamecommunicatie. Belangrijk is dat je met behulp van kunstmatige intelligentie in het Google Ads-dashboard de volledige controle behoudt over de gegenereerde bronnen. Je kunt ze verbeteren, bewerken en experimenteren met verschillende bannervarianten op grotere schaal.

Dit opent nieuwe perspectieven voor het testen van verschillende soorten advertenties, zowel visueel als qua inhoud. Google garandeert bovendien dat het nooit twee identieke afbeeldingen zal genereren, waardoor het risico wordt geëlimineerd dat twee concurrerende bedrijven exact dezelfde afbeeldingen ontvangen.

 

Google kondigt de introductie aan van Google Ads Data Manager, een nieuwe tool die toegang zal bieden tot alle first-party data in het Google Ads-systeem. De tool is ontworpen met het oog op het voortdurend veranderende privacybeleid en behandelt first-party data als een belangrijke, duurzame bron.

Het voordeel ervan is een gebruiksvriendelijke, gestroomlijnde interface die het proces van het implementeren van eigen gegevens uit verschillende bronnen grotendeels zal vereenvoudigen, het creëren van doelgroepen en het gebruik van deze gegevens voor het meten van advertentie-effectiviteit. Hierdoor wordt het meten van conversies, het bereiken van gebruikers met relevante advertenties en het trekken van conclusies uit gegevens veel eenvoudiger.

Google plant de volledige lancering van Ads Data Manager in 2024, te beginnen met basisfuncties zoals het meten van conversies en het activeren van klantenlijsten. Daarna zullen andere functionaliteiten en integraties met externe tools verschijnen.


waarom is dit belangrijk?

Prioritering van first-party data is cruciaal voor het optimaliseren en meten van de effectiviteit van campagnes. Google Ads Data Manager vereenvoudigt de toegang tot deze gegevens, vergemakkelijkt de integratie met externe tools en vergroot de mogelijkheden voor het genereren van extra inkomsten en een groter aantal potentiële klanten. Gezien het einde van het tijdperk van third-party cookies lijkt het gebruik en effectief beheer van eigen gegevens noodzakelijk. Om het maximale potentieel van machine learning in Google Ads te benutten, moet je het systeem voeden met hoogwaardige gegevens.

 

Demand Gen-campagne

Discovery-campagnes worden omgevormd tot Demand Gen-campagnes, een campagne die grotendeels op Google AI is gebaseerd en vraag genereert. Demand Gen combineert de vroegere Discovery-campagne, die werd weergegeven in Gmail, Discover, en voegt nu YouTube toe. Dit type campagne is Googles antwoord op veranderend consumentengedrag en de groeiende trend van videomateriaal.

Demand Gen kan dus een uitstekend alternatief zijn voor campagnes op sociale media, waarbij het de aandacht van gebruikers trekt met zowel korte als langere inhoud. Formaten zoals bumper, shorts en carrousels die beschikbaar zijn binnen deze campagne, kunnen een uitstekende manier zijn om een nog breder publiek te bereiken en hen te betrekken bij een treffende, creatieve reclameboodschap.


Waarom is dit belangrijk?

Demand Gen-campagnes zijn een effectief middel om nieuwe doelgroepen te bereiken en bieden een veel breder scala aan mogelijkheden dan hun voorgangers. Discovery-campagnes waren beperkt tot het tonen van afbeeldingen en productcarrousels met productfeeds, maar Demand Gen maakt gebruik van videoformaten, waaronder zowel standaard YouTube In-Stream-video’s als Short-content. Dit opent een veel breder scala aan mogelijkheden om boeiende en visueel aantrekkelijke inhoud te creëren die op verschillende plaatsen op het YouTube-platform kan worden getoond. Daarnaast biedt de Demand Gen-campagne een functie waarmee advertenties kunnen worden getarget op segmenten van vergelijkbare doelgroepen, zogenaamde lookalikes, wat een geweldige kans biedt om nieuwe, potentiële klanten te bereiken.

 

Key Takeaways

 • Google richt zich in 2024 op innovaties binnen Google Ads door nieuwe tools en functies te introduceren die advertentieprocessen verbeteren, het gebruik van kunstmatige intelligentie bevorderen en de toegang tot first-party data vereenvoudigen.
 • De geplande functies in Google Ads hebben het potentieel om het proces van het maken van effectieve advertentiecampagnes aanzienlijk te vereenvoudigen – dankzij kunstmatige intelligentie krijg je veel mogelijkheden om nieuwe advertentievormen te creëren en te experimenteren.
 • Gegevens spelen een sleutelrol in de werking van algoritmen, dus zorg voor voldoende hoeveelheid en kwaliteit ervan.
 • Google Merchant Center Next: Google introduceert een nieuw hulpmiddel ter vervanging van het Merchant Center, met een verbeterde interface en de functie Product Studio voor het bewerken van productafbeeldingen.
 • Generatieve kunstmatige intelligentie in Performance Max:

  In de Performance Max-campagne implementeert Google generatieve kunstmatige intelligentie, waardoor automatisch koppen, advertentieteksten en grafische materialen worden gegenereerd.

   
   
 • Google Ads Data Manager: Google is van plan om een ​​Data Manager-tool te introduceren die toegang biedt tot alle first-party gegevens in het Google Ads-systeem, met het oog op veranderende privacybeleidsregels.
 • Kampania Demand Gen: Kampanie Discovery przechodzą transformację w kampanie Demand Gen, oparte na sztucznej inteligencji Google AI, oferując nowe formaty i możliwość dotarcia do szerszej grupy odbiorców, także na YouTube.
 • Pamiętaj, że poleganie wyłącznie na technologii AI może prowadzić do nieoczekiwanych rezultatów, dlatego konieczne jest zachowanie równowagi pomiędzy automatyzacją a kontrolą manualną.

 

Karina Niksa Yetiz

Over de auteur

Karina Niksa

Senior Analytics and PPC Specialist

Bij Yetiz isze  voornamelijk bezig met het uitvoeren van advertentiecampagnes op Google Ads, Ceneo en Allegro. Ze wordt gemotiveerd door de wens om haar kennis uit te breiden en haar vaardigheden te ontwikkelen met elk nieuw project, met als doel beter te worden in haar dagelijkse taken. Ze is een liefhebber van natuur en reizen, vooral naar minder bekende gebieden. Ze vindt balans in het beoefenen van yoga, breien en het bespelen van de basgitaar.

 

Meer te weten komen